Rom blev ikke brygget på én dag

Hvad er kvalitets Rom?

Da Columbus i sin tid koloniserede bl.a. Caribien, indførte han sukkerrør, som egentlig skulle bruges til at producere hvidt sukker (det vi kender som stødt melis), som var kommet i meget høj kurs i den vestlige verden.

Et biprodukt af sukker produktionen er den såkaldte melasse, som er tilbage når de søde sukkerstoffer er udvundet af sukkerrørene. Melassen er en brun sirup, som er lidt bitter i smagen.

Sukkerør, råproduktet til ROM

Produktion

Melassen gæres i ganske kort tid – Ofte kun et døgns tid, indtil alkohol procenten er 5-9 %.

Herefter destilleres den til en alkoholprocent på omkring 90-95 %. I gamle dage brugte man de såkaldte Pot stills, bestående af store kobberkedler; men de er ikke særligt effektive.

I dag bruger langt de fleste Kolonnestills, hvor væsken destilleres flere gange i den samme proces, hvorved alkoholprocenten øges yderligere.

Et gammeldags Pot Still til Rom produktion

Efter destillation hældes den nu meget alkohol stærke Rom på træfade. Typisk hældes Rommen på allerede brugte Whiskyfade, som brændes på indersiden.

Og det er her Rommen får sin karakteristiske farve og smag. Jo længere rommen ligger på fadene, jo mere farve og karakter tager Rommen fra fadet. Og jo mere blød og lækker bliver både duft og smag.

Lagring

Langt det meste Rom lagres i dag efter Solera metoden

Solera lagring fungerer på denne måde:

  • Alle tønder fyldes med Rom.
  • Efter et bestemt tidsrum tappes en mængde fra de nederste tønder.
  • Fra det næste lag fyldes op i de nederste tønder.
  • Det samme gentager sig op igennem lagene.
  • I toppen hældes helt ung Rom

God kvalitets Rom

Udvalget af god Rom er blevet mangedoblet de sidste 10 år. Her kan du se nogle eksempler på rigtig god Rom fra Smagevarer:

Fanø Skibsrom Havfruen

Skibsrom fra Jamaica, lagret og krydret på Fanø, bl.a. med havtorn. Skal prøves af alle Rom elskere.

Ron Quorhum 30

Denne fantastiske rom har fået 98 point ud af 100 hos Romhatten. Blød og lækker med lang eftersmag

Exquisito 1985

Dobbelt guldvinder ved Rom kongressen i Madrid 2012. Fantastisk Rom med en smag som kendere vil sætte pris på

Luk menu
×

Kurv