Hvad er kvalitets Rom ?

Da Columbus i sin tid koloniserede bl.a. Caribien, indførte han sukkerrør, som egentlig skulle bruges til at producere hvidt sukker (det vi kender som stødt melis), som var kommet i meget høj kurs i den vestlige verden.

Et biprodukt af sukker produktionen er den såkaldte melasse, som er tilbage når de søde sukkerstoffer er udvundet af sukkerrørene. Melassen er en brun sirup, som er lidt bitter i smagen.

Råproduktet til kvalitets Rom
Sukkerør, råproduktet til ROM

Melassen gæres i ganske kort tid – Ofte kun et døgns tid, indtil alkohol procenten er 5-9 %.

Herefter destilleres den til en alkoholprocent på omkring 90-95 %. I gamle dage brugte man de såkaldte Pot stills, bestående af store kobberkedler; men de er ikke særligt effektive.

I dag bruger langt de fleste Kolonnestills, hvor væsken destilleres flere gange i den samme proces, hvorved alkoholprocenten øges yderligere.

Et gammeldags Pot Still til Rom produktion

Efter destillation hældes den nu meget alkohol stærke Rom på træfade. Typisk hældes Rommen på allerede brugte Whiskyfade, som brændes på indersiden.

Og det er her Rommen får sin karakteristiske farve og smag. Jo længere rommen ligger på fadene, jo mere farve og karakter tager Rommen fra fadet. Og jo mere blød og lækker bliver både duft og smag.

Lagring.

Rom er det eneste produkt, hvor der i dag bruges Solera metoden til lagring.

solera tegning
Forklaring på Solera princippet

Solera lagring fungerer på denne måde:

  • Alle tønder fyldes med Rom.
  • Efter et bestemt antal år tappes en lille mængde fra de nederste tønder.
  • Fra det næste lag fyldes op i de nederste tønder.
  • Det samme gentager sig op igennem lagene.
  • I toppen hældes helt ung Rom

 

Solera metoden i virkeligheden
Solera metoden i virkeligheden

Almindelig fad lagring bruges også til rom produktion, og giver efter min mening en endnu bedre Rom, da hele indholdet kan tilskrives den samme alder. En Solera lagret Rom kan sagtens indeholde store dele yngre Rom; men kan også indeholde ganske små mængder fra dengang systemet blev sat i gang; som sagtens kan være 80-100 år.

God kvalitets Rom.

Udvalget af god Rom er heldigvis blevet mangedoblet de sidste 10 år. Her kan du gå på jagt i Smagevarers udvalg af Rom:

Kvalitets Rom hos Smagevarer
Rom udvalg hos Smagevarer

 

Tagged on:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *